Kako prepoznati i privući idealne klijente?

Postoji veliki broj strategija i alata za definisanje idealnog klijenta ili ciljnih grupa klijenata koje primjenjuju marketinški stručnjaci, ipak morate napraviti prvi korak i sami odgovoriti na pitanje:

Koju specifičnu potrebu kupaca svojim proizvodom ili uslugom zadovoljavam ili specifični problem rešavam? Ko je moj idealni klijent?

To je ključno pitanje za svakog preduzetnika ili bilo kojeg osnivača firme, a danas je put za postizanje cilja stalni update web prezentacija na ličnoj ili web stranici fime, uz paralelno Google oglašavanje i prisustvo na društvenim mrežama. Međutim, pre korišćenja web-lokacija i društvenih mreža potrebno je da utemeljite svoje poslovanje korak po korak:

 

 • Definišite svoju preduzetničku aktivnost: razmislite koja je svrha vašeg poslovanja, kome su namenjeni vaši proizvodi ili usluge, koje zahteve kupaca zadovoljavate ili probleme rešavate, U suštini, odgovorate na pitanje zašto radite svoj posao.
 • Ukratko, definišete vrednost za svog klijenta. Vrednost vašeg proizvoda ili usluge koju pružate klijentima, zbog koje su oni spremni da plate i koja vas tačno diferencira u odnosu na konkurente i pozicionira na tržištu. U teoriji to je početni deo Canvas poslovnog modela.
 • “Skicirajte” svoje Idealne klijente nakon što ste definisali vrednost za Kupca. Opišite ga detaljno. Ovo je prvi korak ka segmentaciji klijenta, jednako relevantan kao i prethodna stavka. Preporučljivo je imenovati i opisati svaki segment klijenta. To je važno kako bi se razvila specifična i personalizovana komunikacija, jer je dokazano da okrenutost ka individui u komunikaciji daje bolje rezultate. Za segmentaciju klijenata možete koristiti specifične upitnike.
 • Dovedite potencijalne klijente na svoj website. U slučaju da isti već imate, analizirajte ga, kako bi ste ga unapredili ili jednostavno uradili update. Da biste to postigli i zaista imali efektnu webprezentacuju koja privlači potencijalne klijente, potrebno je da:
 • Istražite i analizirajte web-lokacije konkurenata i ispitajte kako rade njihove online prezentacije i koliko su uspešne. Postoji nekoliko efikasnih i korisnih  Audit alata.
 • Koristiti ključne riječi za website sadržaj, kako biste bili dobro pozicionirani na Google pretraživaču i privukli više posetilaca.

 

 

Alati za pronalaženje ključnih reči

Da biste otkrili koje su to ključne riječi ili fraze, možete upotrebljavati Google pretraživače ili alate, kao što su – Key word planner ili Google trendovi, ili drugi alternativni alati za istraživanje ključnih riječi kao što je Answethepublic  ili Longtail, itd.

Sve u svemu, cilj je stvoriti sadržaj koji će biti zanimljiv i koji će angažovati posetioce web stranica, što povećava verovatnoću da iste pretvorite u vaše klijente.

U svrhu segmentacije tržišta, imenovanja i opisivanja vašeg idealnog klijenta, intervjuišite potencijalne ili postojeće klijente, ili odgovorite sami na sledeća pitanja:

 1. Pol
 2. Starosna dob
 3. Porodični status – single, parkoji živi zajedno, porodica s decom
 4. Lokacija: urbano, veće ili manje mesto, ruralno područje
 5. Nivo obrazovanja
 6. Zanimanje
 7. Interesi i hobiji – knjige, web stranice, blogovi, youtube kanali, sport, muzika, filmovi …
 8. Ponašanje pri kupovini (kakvu kupovinu vole; preferiraju li on-line trgovinu, šoping mol, pijace, markete .., koliko su spremni da plate; motiviacioni faktori – okidači za kupovinu; ko ima odlučujuću ulogu u odluci o kupovinii; itd.)
 9. Nivo dohotka – ispod, oko ili iznad proseka
 10. Kome je namenjena kupovina – lično, član porodice, posao

Pošto kreirate sliku svog idealnog klijenta, možete raditi na brendu svojih proizvoda ili usluga.